Pomp en filtercapaciteit
Welk filter heb ik nodig?
De minimum filtercapaciteit die u nodig heeft staat gelijk aan minimaal 1/6e van de inhoud van uw zwembad. De inhoud wordt uitgedrukt in m3 (kubieke meter, vaak afgekort tot kuub).
Berekening
Voor een rechthoekig bad is de berekening van de inhoud van uw zwembad het eenvoudigste: lengte x breedte x hoogte. Als u een zwembad heeft van 8 bij 4 meter en 1,5 meter diepte, is dat dus 8x4x1,5 = 48m3. Aangezien uw zwembad een inhoud heeft van 48 kubieke meter water, heeft u minimaal 48 / 6 (of 48 x 1/6) aan filtercapaciteit nodig, oftewel 8m3 per uur. Zowel uw filter als uw pomp moeten dus minimaal 8m3 / uur aan water kunnen verwerken.
Voor een rond bad is de berekening: (straal^2) x pi x de hoogte. U kwadrateert dus de straal van het zwembad en vermenigvuldigt dat eerst met pi (ongeveer 3.14) en vervolgens met de hoogte van het zwembad. Indien u dus een zwembad heeft met een diameter van 6 meter en een hoogte van 1,5 meter, dient u eerst de straal te berekenen. Dat is de helft van de diameter. De berekening wordt dan dus: 3x3 (straal kwadraat) x 3,14 x 1,5. Dat is ongeveer 42,4 m3. De benodigde capaciteit is dus iets meer dan 7m3 / uur.
Het is verstandig om een wat ruimer filter te nemen dan strikt noodzakelijk (deel de inhoud van uw zwembad door 4 ipv 6 om de capaciteit te berekenen). Dit heeft twee redenen: Ten eerste zorgt een hogere capaciteit ervoor dat uw zwembad sneller wordt gereinigd - en het water dus zuiverder is. Ten tweede heeft u, om de bodem van uw zwembad goed te kunnen zuigen, al snel (minimaal) 8 m3/uur aan capaciteit nodig.
Let op: voor openbare zwembaden gelden de bovenstaande berekeningen niet. In verband met wettelijke eisen dienen deze baden in een veel gevallen over een grotere filtercapaciteit te beschikken.
Filtertypen
Er zijn twee hoofdsoorten filters leverbaar: Patroonfilters en zandfilters.
Patroonfilters
Patroonfilters werken op basis van een filterpatroon (hetzelfde principe als bijvoorbeeld stofzuigerzakloze stofzuigers). Dit filterpatroon filtert het nodige vuil uit het zwembad vandaan. Filterpatronen moeten regelmatig schoon worden gemaakt. Het voordeel van patroonfilters is dat ze vaak relatief eenvoudig te plaatsen zijn. Bijvoorbeeld de set van Astral is zeer eenvoudig te plaatsen, aangezien dit filter is voorzien van een ingebouwde pomp en wordt geleverd met slangen die eenvoudig in het zwembad kunnen worden gehangen. De filterpatronen kennen een beperkte levensduur en zijn dus na te bestellen.
Zandfilters
Zandfilters werken middels een zandbed. Het water wordt aan de bovenkant op dat zandbed (filterbed) gepompt en zakt vervolgens door de zandlaag naar beneden, waarbij er veel vuil uit het water wordt gefilterd en achterblijft in het zandbed. Aangezien er na verloop van tijd veel vuil achterblijft in het zandbed (en het water kanalen gaat vormen in het zand, waardoor er niet meer gefiltert wordt) is het noodzakelijk het filter regelmatig terug te spoelen. Hierbij wordt het water in omgekeerde vorm door het filter gepompt, waarbij het vuile water rechtstreeks naar het riool (of een andere afvoer) wordt gepompt. Filterzand kent een relatief lange levensduur (doorgaans 5 jaar of meer).
Zandfilters hebben betere filterende eigenschappen dan patroonfilters en zijn doorgaans voordeliger. De plaatsing is wat complexer, alhoewel er ook complete sets leverbaar zijn (waarbij er meteen een pomp wordt meegeleverd, voorgemonteerd op een bodemplaat), die de plaatsing aanmerkelijk vereenvoudigen. Voorbeelden van dergelijke sets zijn de Hayward Powerline (leverbaar in diverse maten) en de Aqua Easy sets. Er is ook een instapmodel van Easy Clean leverbaar. Ook de als kwalitatief bekend staande Astral Cantabric filters zijn in een setvorm te leveren (neem daarvoor contact met ons op). Bij een 'los' filter, zoals de Hayward filters met zijklep, of de Astral Atlas-filterlijn, heeft u een losse zwembadpomp nodig.
Zandfilters worden nagenoeg altijd aangesloten op het zwembad middels PVC-leidingen, die in het zwembad zelf aan een skimmer en inlaten worden gekoppeld. Alhoewel PVC niet in onze webwinkel staat kunnen wij dit wel leveren. Dit geldt ook voor inlaatfittingen en nozzles.
Actieve Filter Media
Naast filterzand kunnen (zand)filters ook gevuld worden met Actieve Filter Media (AFM). Dit zijn kleine glaskorrels. Deze hebben diverse voordelen. Zo filtert dit medium kleinere vuildeeltjes uit het zwembad vandaan, waardoor er minder vervuiling achterblijft nadat het water door de filter is gegaan. Dit heeft ook positieve effecten op het chloorverbruik, dat aanmerkelijk daalt. Ook is er geen risico op kanalisering (het vormen van kanalen in het filterbed), waardoor het filter minder vaak hoeft te worden teruggespoeld. Aangezien een gemiddelde terugspoelbeurt ongeveer 500 liter water kost, bespaart dit aanzienlijk op het waterverbruik. Nagenoeg ieder zandfilter kan worden gevuld met AFM, volgens de verhouding 70% AFM1, 30% AFM2 (voor grote filters gelden andere verhoudingen). Daarnaast zijn er nog speciaal ontwikkelde AFM-filters leverbaar, zoals de AFM-filters van Calplas.
Wat heeft u nodig?
Voor 'eenvoudige' prefab paden ('opzetzwembaden') die u in de winter weer afbreekt is een patroonfilter de makkelijkste keuze, omdat deze zeer eenvoudig te plaatsen zijn en ook makkelijk weer kunnen worden opgeborgen in de winter. Voor alle andere soorten zwembaden is een zandfilter sterk aan te raden, eventueel gevuld met Actieve Filter Media in plaats van filterzand. In onze winkel treft u enkele filters aan (sommigen leverbaar als set, dus inclusief pomp, voorgemonteerd en wel).
Komt u er niet uit? Ziet u door de bomen het bos niet meer? Weet u niet (zeker) welk filter u nodig heeft? Of zoekt u een filter wat niet in de webshop staat? Neem gerust contact met ons op!