De belangrijkste waarden van zwembadwater (chloor en pH) kunnen als volgt worden gemeten:

1) Vul beide buisjes van de testset met zwembadwater;
2) Voeg een tabletje fenolrood (Phenol Red) toe aan het linkerbuisje
3) Voeg een tabletje DPD1 toe aan het rechterbuisje.
4) Sluit de testset af met de rubberen dop en schud de testset rustig tot dat de tabletten zijn opgelost.
5) Vergelijk de kleuren van het water met de kleuren op de testset om te bepalen wat de chloor en pH-waarden zijn. Chloor zorgt voor een roze / rode kleur (hoe donkerder, hoe hoger de chloorwaarde) en wordt op de testset aangeduid met CL2/mg; pH loopt van geel naar rood / roze. 

 

Chloor
De chloorwaarde moet tussen de 0,5 en 1,5 liggen. Is de waarde hoger dan 1,5 hoeft er niets te gebeuren (het chloor zal vanzelf worden gebruikt of verdampen). Indien de waarde onder de 0,5 ligt, is het noodzakelijk om de chloorwaarde te verhogen door vers chloor toe te voegen. Indien het water niet dagelijks wordt getest, is het verstandig de waarde al te verhogen als deze onder de 1,5 ligt, aangezien chloor wordt verbruikt en helemaal als het warm weer is, kan het chloorverbruik hoog zijn.

Bij een waarde boven de 10 is de chloorwaarde veel te hoog en is het raadzaam om water (deels) te verversen.

Chloor toevoegen kan op twee manieren:
Snel oplossend chloor. Dit chloor (granulaat of tabletten) lost snel op en is daarmee geschikt om de chloorwaarde snel te verhogen.
Langzaam oplossend chloor is geschikt om de chloorwaarde op peil te houden (dus voorkomen dat het snel zakt). Deze tabletten lossen in enkele dagen op. 

Chloor kan nooit los in het zwembad worden toegevoegd; het is namelijk een zeer sterk bleekmiddel wat dus witte vlekken kan veroorzaken op de zwembadfolie. Voor tabletten kunnen er chloordrijvers worden gebruikt

pH
De pH-waarde moet tussen de 7,2 en 7,4 liggen. Een te hoge pH-waarde belemmert de werking van chloor; bij een pH van 8,0 of hoger is chloor niet meer effectief. Een te lage pH-waarde is slecht voor onder andere de zwembadfolie, omdat het water dan zuur is.

De pH-waarde kan worden aangepast met pH+ en pH-. 

Alkaliteit
Sommige testsets meten ook alkaliteit. Dit is vooral relevant als de pH-waarde om onverklaarbare redenen stijgt of daalt - en dus instabiel is. De alkaliteit kan worden aangepast met Alkaliteit+ en Alkaliteit-.

Meer informatie?
Meer weten over waterbehandeling? Lees gerust onze uitgebreide informatiepagina met de ins & outs van het behandelen van zwembadwater. 

De oplossing voor sommige veelvoorkomende problemen met zwembadwater is te vinden op onze pagina met veelgestelde vragen.