Zelfbouwzwembaden
Wij kunnen alles leveren voor het geval dat u een zelf, in eigen beheer, een zwembad wilt bouwen. Dit gebeurt middels een offerte, aangezien dit nagenoeg altijd maatwerk is. Als u een aanvraag indient nemen wij contact op om samen de situatie te bespreken en vervolgens te kijken wat een goede optie zou zijn. Het opvragen van een offerte is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Vul rustig ons contactformulier in!

Er volgt nu eerst een uitleg over wat u allemaal nodig heeft voor een eigen zwembad, gevolgd door een overzicht van de ‘typen’ zwembaden.

Benodigdheden
Naast het zwembad zelf heeft u een technische installatie nodig. Deze bestaat minimaal uit een filter, een zwembadpomp en diverse inbouwdelen voor uw zwembad (om water af te zuigen en weer terug te pompen in het zwembad), naast PVC-leidingen of drukslangen. De inbouwdelen zijn doorgaans minimaal een skimmer, een inlaat en een nozzle.

Optioneel zijn er nog diverse andere componenten te verkrijgen, zoals zwembadverwarming (in de vorm van zonnecollectoren of een warmtewisselaar), methoden om uw chloorverbruik te verlagen (denk aan een UV-sterilisator), attracties (jetstream, duikplank), onderwaterverlichting (eventueel in kleur middels energiezuinige LED-lampen) en talloze andere zaken.

Vergunningen
U kunt het beste bij uw gemeente navragen in welke situaties u een omgevingsvergunning nodig heeft voor het plaatsen van een zwembad. Sinds de vereenvoudigingen in de wetgeving is dit in veel gevallen niet meer nodig, tenzij u in een ‘beschermd’ gebied woont. Navragen is altijd de veiligste optie, omdat u dan precies weet hoe het zit in uw woonwijk.

Zwembaden
Zwembaden zijn leverbaar in meerdere soorten. Op hoofdlijnen kennen we de prefab en de bouwkundige zwembaden. Prefabbaden worden in de fabriek volledig geproduceerd en kunnen of relatief eenvoudig worden gemonteerd, of worden volledig voorgemonteerd aangeleverd op uw lokatie. Bouwkundige baden kunnen volledig op maat worden gemaakt. Hier zijn diverse oplossingen voor.

Prefab zwembaden: Pomaz Pool
Het meest eenvoudige prefab zwembad is de Pomaz Pool (gefabriceerd door het Duitse bedrijf MTH). Deze baden worden al decennia gemaakt en staan bekend om een hoge kwaliteit. De zwembaden zijn leverbaar in een ronde en een ovale vorm.

De baden bestaan uit een stevige stalen wand met een grondprofiel, waar vervolgens een foliezak (volledig voorgemonteerd) in kan worden gehangen. De baden zijn geschikt voor opbouw (plaatsing zonder het bad in te graven) en inbouw (ingraven). De variant van 1,5 meter diep kan volgens de fabrikant als opbouw worden geplaatst, maar wij adviseren zeer sterk om dit bad minimaal 30 centimeter in te graven. De ovale variant van de Pomaz Pool dient altijd te worden voorzien van stevige steunmuren.

Pomaz Pools worden geleverd met uitsparingen voor de inbouwdelen in de stalen wand. De ronde variant staat in onze webwinkel, inclusief een aantal ‘standaard’ kits met de benodigde inbouwdelen, de filterinstallatie en eventueel een (start)pakket aan benodigde accessoires. Voor extra wensen, of afwijkende wensen kunt u altijd even contact opnemen.

Prefab zwembaden: Polyester
Polyester baden zijn zwembaden die in de fabriek volledig worden gemaakt en als 1 stuk bij u worden aangeleverd. Het voordeel is dat het bad snel geplaatst kan worden. Polyester baden zijn in sommige gevallen echter geen optie, omdat bij de levering vrije toegang tot uw (achter)tuin noodzakelijk is (doorgang minimaal 5 meter hoog en 3,5 meter breed). Ook is het in sommige straten nagenoeg onmogelijk om een polyester bad af te leveren omdat de vrachtwagen (met forse oplegger) simpelweg de straat niet in komt.

Wij kunnen polyester baden van meerdere fabrikanten leveren (het Italiaanse Polyfaser en het Belgische Starline). Beide merken leveren kwalitatief hoogwaardige zwembaden. De baden beschikken in veel gevallen over een ‘Romeinse inlooptrap’ en kunnen af fabriek worden voorzien van talloze inbouwdelen, waaronder mogelijkheden voor onderwaterverlichting en jetstreams.

Bouwkundige baden: ‘standaard’
De ‘standaard’ bouwkundige baden bestaan uit een betonnen vloer, waar de wanden van het zwembad op worden gemetseld. Vervolgens wordt hier een viltlaag in bevestigd (een ‘scheidingsvlies’ als onderlaag voor de folie), waar zwembadfolie op wordt gemonteerd. De foliebanen worden aan elkaar gelast en vervolgens afgedekt met vloeibare folie.

Een dergelijk zwembad kan in bijna iedere gewenste maat, vorm en diepte worden gemaakt. Veel zwembaden die worden en zijn gebouwd zijn van dit type. In tegenstelling tot diverse prefab systemen dient u wel zelf de uitsparingen voor inbouwdelen te verzorgen.

Bouwkundige baden: Isolerende bouwstenen
Dit type lijkt sterk op bouwkundige baden, met als verschil dat de wand niet wordt gemetseld, maar van isolerende ‘bouwstenen’ wordt opgebouwd. Deze stenen - leverbaar in diverse maten - kunt u met betonijzer verankeren in de betonnen vloer. Vervolgens stort u de stenen vol met beton. Het gevolg is een stevige muur die isolerende eigenschappen heeft, aangezien de bouwstenen de warmte van het zwembadwater deels ‘binnen’ houden.

Deze bouwstenen zijn zeer populair onder doe-het-zelfers, omdat ze qua bouw veel sneller zijn dan een traditionele gemetselde muur en relatief makkelijk zijn te plaatsen. De blokken zijn daarnaast erg licht (uiteraard niet meer als ze zijn volgestort met beton). De rest van de bouwprocedure is gelijk aan het bouwen van een normaal bouwkundig bad. In tegenstelling tot diverse prefab systemen dient u wel zelf de uitsparingen voor inbouwdelen te verzorgen.

Bouwkundige baden: Alupool
De Alupool bouwelementen zijn nieuw op de markt en bestaan uit voorgefabriceerde stalen elementen. Deze kunt u eenvoudig aan elkaar monteren, waarmee u de wand van het zwembad op kunt bouwen (ook hiervoor geldt dat de stalen elementen worden verankerd in een betonnen vloer).

Alupool maakt het mogelijk om zwembaden in iedere gewenste rechthoekige of L-vorm te bouwen (in stappen van 50cm). De diepte van de baden is altijd 1,50 meter. De elementen worden geleverd met uitsparingen voor de inbouwdelen. Daarnaast zijn er speciale elementen leverbaar voor een inlooptrap.

Alupool elementen zijn leverbaar in een ‘standaard’ variant, en een variant voorzien van een luxe overloopgoot. Een handige doe-het-zelf’er zal weinig problemen ondervinden met het monteren van de elementen.

Afwerking
Na plaatsing van het zwembad en de technische installatie zijn er nog mogelijkheden voor afwerking van het bad. Veel gebruikte opties zijn de plaatsing van randstenen op de zwembadrand en het plaatsen van een houten vlonder.

Randstenen zijn leverbaar in diverse maten, kleuren en soorten. Deze stenen staan garant voor een zeer hoogwaardige afwerking van uw zwembad. Helaas is het wel een eigenschap van randstenen dat ze na verloop van tijd (haar)scheurtjes vertonen.

Prijzen
De prijzen van de diverse constructies zijn op voorhand niet te geven, aangezien het nagenoeg altijd maatwerk betreft. Qua prijsklasse zitten de Pomaz Pools in het lagere segment (complete kits leverbaar vanaf ca € 2.000 a € 2.500 voor een eenvoudige uitvoering van een klein zwembad). Bouwkundige- en polyester baden zitten in een hogere prijsklasse (mede door de stevigere constructie).